Schroefmachine Test 2023
De beste schroefmachine vind je hier
Overzicht
- 1 De beste schroefboormachines voor ieders budget
- 2 TOP 10 elektrische schroevendraaiers
- 3 Wat is een schroefmachine?
- 4 Waarvoor schroefboormachine kopen?
- 5 Voordelen van een schroefmachine
- 6 Nadelen van een schroefmachine
- 7 Hoe werkt een schroefboormachine?
- 8 Schroefmachine Koopgids
- 9 Welke schroevendraaierbits zijn er?
- 10 Veilig werken met een schroefmachine?
- 11 Meest gestelde vragen over schroefmachines [FAQ]
Hieronder kun je al direct de beste schroefmachine voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kun je al zeker niet misslaan.
De beste schroefboormachines voor ieders budget
Meestal is de keuze aan schroefmachines zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.
✅ Uitgebreid consumentenonderzoek
✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest
✅ Reageer en geef jouw feedback
✅ Informatief referentiepunt voor schroefmachines
✅ Betrouwbare partners
De beste schroefmachines vind je hier
Ben je veel aan het klussen en ben je beu om met een schroevendraaier schroeven aan te draaien? Dan is het misschien een goed idee om een schroefmachine aan te schaffen. Een schroefboormachine is de ideale machine voor lichter kluswerk zoals het in elkaar zetten van meubels en het andere klusjes zoals het ophangen van een kapstok, kastjes in elkaar zetten en andere simpele kluswerken die met een gewone schroevendraaien veel te veel tijd in beslag nemen. Een elektrische schroevendraaien of schroefmachine komt met vele verschillende functies en toebehoren. Deze pagina zal je helpen in je zoektocht naar de juiste schroefboormachine. Wij hebben een groot consumentenonderzoek gedaan en zijn met alle data aan de slag gegaan.
Op deze manier hebben wij de beste schroefmachines voor jou weten te vinden, en hebben deze hierna in een TOP 10 gezet op deze pagina zodat jij eenvoudig hier het juiste model uit kan selecteren. Hierbuiten vind je nog meer handige informatie, we bespreken letterlijk alles over elektrische schroevendraaiers. Wat een schroefmachine is, waarom je het best een schroefmachine aankoopt en hoe het werkt.
Daarbuiten hebben we ook nog eens een koopgids samengesteld waarin je alle specificaties vindt waarop je moet letten bij de aankoop van een schroefboormachine.
TOP 10 elektrische schroevendraaiers
Wat is een schroefmachine?
Waarvoor schroefboormachine kopen?
Als je zelf een kastje in elkaar wilt zetten of een simpele klus zoals het ophangen van een kapstok of schilderij dan is een schroef-boormachine te beste keuze voor dit werk.
Een schroefmachine is lichter als bijvoorbeeld een boor of accuboormachine en is eigenlijk de beste keuze voor snel schroeven in te draaien. De schroefmachine is compact en ook de batterij gaat lang genoeg mee voor de meeste schroeven in te draaien. Verder omdat een schroefmachine veel lichter qua vermogen is maakt het ook een pak minder lawaai. Als jij geruisloos schroeven wilt draaien is een schroefmachine dus ook het ideale gereedschap.
Eigenlijk mag een goede schroefmachine nooit ontbreken bij je thuis. Er komt altijd wel eens een moment dat je iets moet vast schroeven en dan sta je daar met je schroevendraaier.
Koop maar eens een nachtkastje die je zelf in elkaar moet zetten, met een schroeven draaien is dit eigenlijk onbegonnen werk. Je spaart letterlijk 10 keer zoveel tijd en gemak uit met een goede elektrische schroevendraaier.
Een goede schroevendraaier is een essentieel element voor elke klusjesman. Verder is een schroefmachine goedkoper als een klopboormachine of een boorhamer. Die laatste twee zijn beter geschikt voor het boren in hout, ijzer en beton.
Let er dus op dat je met een schroefmachine niet in beton gaat boren want dan zal je gereedschap het snel begeven. Een schroefmachine is enkel en alleen maar voor eenvoudige kluswerken.
Voordelen van een schroefmachine
✅ Snoerloos
✅ Compact / Lichtgewicht
✅ Maken minder lawaai
✅ Goedkoper dan klopboormachines
✅ Geschikt voor fijne en nauwkeurige schroefbewerkingen
✅ Ergonomisch
✅ Variabel toerental
✅ Draairichting aanpasbaar
Nadelen van een schroefmachine
Niet geschikt voor zwaardere klussen, boren doe je het best met een echte boormachine of klopboorhamer. Als je boort met je schroefmachine kan je de levensduur verkorten tenzij er specifiek vermeld staat dat je ook kunt boren met je schroefmachine. Meestal heb je dan een combinatie schroef-boormachine.
Hoe werkt een schroefboormachine?
Een schroefboormachine is een schroevendraaier met een elektromotor. Het bespaart erom veel tijd uit vergeleken met een normale schroevendraaier. In een schroefmachine worden schroefbits geplaatst. Deze zeskantige ijzeren stiftjes kunnen een platte, kruis of stervormig uiteinde hebben waarmee je dus makkelijk schroeven kunt in draaien.
Door de twee draairichtingen is het mogelijk de schroef vast of los te draaien. Er zit meestal een schakelaar waarmee je dit kunt regelen aan de kop van de schroefmachine.
Meestal is de schroefboormachine ook voorzien van een ring achter de boorhouder waarmee je de aandraaikoppel regelt, meestal genummerd van 1 tot 12. Hoe groter te schroef hoe groter je deze stand zet op de ring. Zodra de machine deze ingestelde kracht bereikt stop hij met draaien. Je hoort dan meestal een ratelend geluid.
Een klopboormachine of slagboormachine is iets zwaarder als een gewone schroevenmachine, maar je kan hier dus ook lichter boorwerk mee doen. Deze zijn meestal beter geschikt voor grote schroeven en bouten omdat deze nooit extra verbruik heeft hierbij. Extra handig is dat de motor wordt beschermd tegen overbelastingen.
Een boorhamer is meer voor het zwaarder geschut. Je kan hier makkelijk in beton mee boren. Lees onze boorhamer informatie pagina voor alles over boorhamers.
Schroefmachine Koopgids
Hou rekening met de volgende factoren
Voordat je overgaat tot de aankoop van een schroefmachine is het van belang de rekening te houden met de volgende specificaties. Afhankelijk van wat je van plan bent met je schroef-boormachine zijn er verschillende factoren waar je op moet letten. Hieronder de belangrijkste eigenschappen waarmee je rekening moet houden.
- Formaat en gewicht
- Accu of netstroom
- Variabele snelheid
- Slipkoppeling
- Ergonomie
- Twee draairichtingen
- Met magazijn
- Vermogen en Spanning
- RPM
Formaat en gewicht
De meeste schroefmachines zijn veel lichter en compacter dan gewone boormachines. Verder is dit elektrisch gereedschap ook kleiner in formaat, je kan ze meestal met 1 hand bedienen. Voor je over gaat tot een aankoop kijk altijd naar het gewicht om zeker te zijn van je zaak. Je wilt echt geen machine van 3 kilo vasthouden voor langere tijd boven je hoofd.
Accu of netstroom
Een schroefboormachine op accu is nog compacter je kan op elke plaats waar je maar wil schroeven in draaien. Hier ruil je dan wel extra kracht voor in een accu schroefboormachine heeft een lichtere motor en je kan het gebruiken tot de batterij leeg is. Kijk gaat naar de capaciteit van de accu hoe groter deze is hoe langer je aan één stuk door kan schroeven / boren.
Variabele snelheid
Niet elk materiaal kan je schroeven met dezelfde snelheid. Zo heb je voor zacht materiaal een lagere snelheid nodig en voor harder materiaal de hoogste snelheid mogelijk. Je zal snel merken als je de verkeerde snelheid gebruikt je motor zal ineens moeite hebben met de schroef indraaien of boren. Hoe hoger de snelheid hoe minder nauwkeurig ook dus let goed op als je op een hoge snelheid schroeft of boort dat je niet per ongeluk scheef gaat schroeven / boren, je kan ook schade aan de schroef of bout toebrengen bij onvoorzichtig werken, of in de ergste gevallen je schroefbitje beschadigen.
Vermogen en Spanning
Een schroefmachine is lichter als een boormachine. Meestal hebben ze een spanning van 5 V dit is voldoende voor de meeste lichte schroef werken. Als je toch een zwaarder geschut wilt kies dan voor een klopboormachine. Professionele klussen hebben meestal een spanning van 24 V nodig dus hou hier rekening mee bij de aankoop van je schroefmachine.
RPM
RPM staat voor rotaties per minuut. Meestal is de RPM tussen de 600 en 3000 voor de beste professionele schroefmachines. Een degelijk model heeft al snel 1000 RPM.
Slipkoppeling
Als je machine vast blijft te zitten bij het schroeven of boren en er op dat moment nare ongezonde geluiden uit je elektrische schroevendraaier komen dan kan je zo de kop beschadigen als je boormachine niet over een slipkoppeling beschikt. De meeste schroefmachines hebben een automatische ontkoppelfunctie of slipkoppeling dit voorkomt dat de kop vastloopt en je de machine kapot draait.
Ergonomie
Schroefmachines zijn lichter en compacter als zijn zwaardere broertjes de klopboorhamer en boorhamer. Dat wil dus zeggen dat ze ergonomische zijn en dus makkelijk in gebruik. De soft grip is het meest gekende bij een elektrische schroevendraaier. Zo ligt de machine altijd stevig in de hand en zelfs als je zweet of nat bent komen uitslippers nauwelijks voor.
Verder zijn de meeste moderne schroefboormachine voorzien van een soort schokdemper zodat trillingen en schokken ook gereduceerd worden om je polsen zoveel mogelijk uit te sparen.
Twee draairichtingen
Vanzelf sprekend is dat bijna alle schroefmachine over twee draairichtingen beschikken zodat je makkelijk de schroeven kunt vast, maar ook los draaien indien nodig.
Met magazijn
Deze schroefmachine zijn gemaakt voor meestal professionele doeleinde waarbij je heel veel schroeven moet boren op een korte tijd. Het lijkt een beetje op een machinegeweer. De schroefmachine gebruikt letterlijk een magazijn van schroeven. Je moet dus niet meer één voor een nieuwe schroef uithalen met je hand. Je kan letterlijk aan de lopende band schroeven aandraaien met een bandschroefmachine.
Verschillende soorten schroeven – schroevendraaierbits
Welke schroevendraaierbits zijn er?
De meeste schroefmachine komen inclusief de schroevendraaierbits. Let er zeker op dat je deze niet kwijt doet anders moet je al snel een aparte gaan aanschaffen want zonder de bits kan je geen schroefwerken uitvoeren. Hieronder een lijst met de meest gekende schroevendraaierbits.
Plattekop of sleufkop: De simpelste van ze allemaal. Echter worden ze tegenwoordig minder vaak gebruikt omdat een kruisschroef meer grip biedt vergeleken met een plattekop.
Torx: Deze schroeven worden vaak voor zware werkzaamheden gebruikt. De vorm is een ster wat voor een zeer hoge grip zorgt.
Kruiskop Philips (PH): De meest gebruikte schroef die er bestaat. Het heeft een betere grip dan platte schroeven. Dit type bit zit bijna bij alle schroefmachines inbegrepen.
Kruiskop Pozidriv (PZ): Deze lijken bijna hetzelfde als de Philips kruiskoppen (PH). Toch hebben ze een extra inkeping. Je kan hierdoor makkelijker in een kleine hoek schroeven en je hebt ook meer grip dankzij deze inkeping.
Inbus: Deze schroeven worden ook wel HEX genoemd. Ze hebben 6 hoeken en worden meestal in de meubelindustrie gebruikt. Gebruikt altijd de passende bit anders kan je de inbus al snel dol draaien.
Het veilig gebruiken van een schroefmachine
Veilig werken met een schroefmachine?
Let altijd goed op bij het gebruik van een elektrische schroevendraaier. Het is een elektrisch gereedschap en hierbij bestaat dus altijd de kans dat je jezelf bezeerd of het toestel beschadigd. Hieronder de punten waarop je moet letten om veilig met je schroefboormachine aan de slag te gaan.
- Zorgt dat je altijd de juiste bits gebruikt.
- Draag handschoenen en een bril indien nodig.
- Laat boren over aan een klopboormachine of boorhamer.
- Bij oververhitting of rook stop onmiddellijk. Laat je schroefmachine uitrusten. Als het probleem zicht voortdoet kan best een nieuw apparaat aanschaffen om ongevallen te voorkomen.
- Zorgt dat je tijdens het schroeven geen leidingen raakt of stroomkabels. Je kan hiervoor een digitale detector gebruiken om te weten waar deze zicht bevinden. Als dit allemaal te veel voor je is laat je het best doen door een professionele vakman.
- Gebruik altijd schroeven die aangepast zijn aan de dikte van het materiaal.
Meest gestelde vragen over schroefmachines [FAQ]
Een schroefmachine is gemaakt voor lichter schroefwerk en eenvoudige klussen. Een boormachine is ook gemaakt voor te boren, dus in de muur gaten boren. Denk er wel aan dat boormachines meer lawaai maken en zwaarder zijn in gebruik.
Dit wordt afgeraden aangezien de motor hier niet voor gemaakt is. Als duidelijk wordt aangegeven dat je kan boren, dan kun je dit doen. In de meeste gevallen heb je een combinatie van klopboormachine.