Skip to main content

Schaafmachine Test 2023

 

 

De beste schaafmachines voor ieders budget

 

Accu schaafmachine

Makita DKP180RTJ Accuset

High End

schaafmachine netstroom

Powerplus POWX1110

Mid Range

schaafmachine vergelijken

FERM PPM1010

Budget

 

schaafmachine

Meestal is de keuze aan schaafmachines zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste schaafmachines

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor schaafmachines

✅ Betrouwbare partners

De beste schaafmachines vind je hier

Als je snel en makkelijk hout met ruwe oppervlaktes glad wilt maken dan heb je een schaafmachine nodig om dit te realiseren. Ruw hout veroorzaakt splinters en het is niet geschikt voor aanraking. Als je het hout geschaafd hebt met een schaafmachine is het glad en kan je er makkelijk met je handen over wrijven zonder jezelf te bezeren.

Een schaafmachine mag niet ontbreken in jouw arsenaal als je veel met hout werkt of af en toe oude meubels wilt opknappen. Als jij een degelijke schaafmachine zoekt voor thuis te gebruiken dan ben je hier op de juiste plek.

Wij hebben een consumentenonderzoek gedaan voor de meest populaire schaafmachines. Deze data hebben we gecombineerd met prijs en specificaties en vanuit daar hebben we een duidelijk beeld gekregen welke schaafmachines nu echt de beste zijn. Bovenaan deze pagina vind je de beste schaafmachine voor iedere prijsklasse.

Als je niet genoeg hebt met deze winnaars vind je nog meer schaafmachines in onze TOP 10 hieronder. Deze schaafmachines zijn de beste in zijn assortiment. Buiten al deze handige apparaten vind je nog meer informatie zo bespreken we alle voor en nadelen van een schaafmachine, leggen we uit hoe het werkt en helpen wij je met het kiezen van de juiste schaafmachine. Ga naar onze koopgids om te zien welke specificaties zeker niet mogen ontbreken bij de aankoop van jouw schaafmachine.

TIP: Schaaf altijd mee in de richting van het hout. Je kan dit eenvoudig checken. Zet de schaafmachine op het hout zonder het apparaat te starten. Als het makkelijk schuift dan heb je de juiste richting. Als het trilt dan schaaf je de verkeerde kant.

Schaafmachine TOP 10

Model Review
1 FERM PPM1010 FERM PPM1010

90.33%

“Handige schaafmachine voor een leuke prijs. Doet wat hij moet doen.”

ReviewPrijs
2 Powerplus POWX1110 Powerplus POWX1110

96.17%

“Super machine dat zijn werk goed doet en heel betrouwbaar is!”

ReviewPrijs
3 Bosch PHO 1500 schaafmachine Bosch PHO 1500

93.67%

“Mooie kwaliteit van een goed merk.”

ReviewPrijs
4 Einhell TC-PL 750 Einhell TC-PL 750

95.67%

“Goede eenvoudige schaafmachine, voor de klussen in en om het huis.”

ReviewPrijs
5 Powerplus POWXQ5502 Powerplus POWXQ5502

86.33%

“Geweldige schaafmachine, een licht gewicht voor zware arbeid.”

ReviewPrijs
6 HiKOKI P20SA2 UAZ HiKOKI P20SA2 UAZ

87.5%

“Effectief, goedkoop en stil product!”

ReviewPrijs
7 Makita DKP180RTJ Makita DKP180RTJ

93.5%

“Handige machine met goede prestaties. Hij is lekker stil en de batterij gaat lang genoeg mee.”

ReviewPrijs
8 Makita DKP180z Makita DKP180z

93.5%

“Geweldige snoerloze schaafmachine. Geen kabels om aan te sluiten!”

ReviewPrijs
9 BLACK+DECKER KW712KA-QS BLACK+DECKER KW712KA-QS

94%

“Stabiele uitvoering en licht goed in de hand.”

ReviewPrijs
10 Dewalt DCP580N DeWalt DCP580N

94.33%

“Handzaam en degelijke schaafmachine voor een mooie prijs.”

ReviewPrijs

 

Wat is een schaafmachine

 

Waarom een schaafmachine kopen?

Als jij veel houtbewerking doet of een bijklus hebt voor het vernieuwen van oude meubels dan kan je gewoonweg niet zonder een schaafmachine. Dankzij een schaafmachine maak je oude ruwe meubels vol splinters terug als nieuw. De oppervlaktes schuur je perfect glad en na deze bewerking kunnen mensen er zich niet meer aan bezeren.

Een schaafmachine is altijd aanwezig in een schrijnwerkerij waar meubels worden gemaakt. Zonder een schaafmachine kunnen meubels niet bewerkt worden voor verkoop. Hieronder alle voordelen van een schaafmachine.

Voordelen van een schaafmachine

✅ Instelbare snijdiepte

✅ Maakt ruwe oppervlaktes glad

✅ Onmisbaar voor houtbewerking

✅ Voordelig in prijs

✅ Perfect voor deur of raamkozijn

✅ Hout glad of dunner maken

Nadelen van een schaafmachine

Het werken met elektrisch gereedschap is altijd gevaarlijk. Ga altijd voorzichtig te werk je wilt absoluut niet in je eigen hand of been schaven. Verder is het schaven met een schaafmachine makkelijker als een manuele handschaaf maar het is en blijft een fysieke klus. Meestal is het niet aanbevolen om metaal of geverfd hout te bewerken omdat je anders de bladen kan beschadigen.

TIP: Een schaafmachine wordt voornamelijk voor hout gebruikt. Er zijn manuele schaafmachines die je met de hand op en neer moet schaven. Op deze pagina bespreken we voornamelijk elektrische handschaven die veel sneller en makkelijk zijn in gebruik dan een manuele handschaaf.

 

schaafmachines

Hoe werkt een schaafmachine?

Een schaafmachine wordt voornamelijk gebruikt voor het schaven van hout of metaal. Schaven is een stukje van het oppervlakte weghalen. Op deze manier kan ruw hout glad gemaakt worden. Het is ook mogelijk om geverfde lagen weg te halen. Let wel op als je verf afschaaft worden je schaafbeiteltjes snel bot. Voor houtbewerking zijn er verschillende types schaafmachines.

Zo zijn er vlakschaafmachines waarmee vrijwel enkel massief hout wordt verwerkt. Een vandikteschaafmachine wordt gebruikt voor het schaven van getrimde werkstukken op de gewenste dikte.

Op deze pagina vind je voornamelijk handschaafmachines terug. Het is perfect om gemakkelijk en nauwkeurig stukken hout te schaven en het afschuinen van hoeken. Je kan de gewenste dikte instellen hoeveel hout er moet worden weggeschaafd meestal tussen de 0,1 en 0;3 mm. Met een freesmachine is het ook mogelijk om beperkte schaafbewerkingen uit te voeren. Zet het gewenste stuk hout op de juiste hoogte vooraleer je het gaat schaven.

 

Schaafmachine Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Als je een schaafmachine in huis wilt halen moet je zeker letten op de schaafbreedte en de kwaliteit van het apparaat. In deze koopgids alle specificaties waar je zeker op moet letten tijdens het kiezen van een schaafmachine.

  • Schaafbreedte
  • Snelheid
  • Schaafbladen
  • Accu of op netstroom
  • Accessoires
  • Stofzuigzak
  • Prijs

Schaafbreedte

De schaafbreedte is één van de belangrijkste eigenschappen. Dit bepaalt de grootte van de schaafoppervlakte. Meestal is de schaafbreedte rond de 80 mm.

Snelheid

Hoe sneller het toerental het beter het apparaat kan schaven. Een degelijke schaafmachine heeft rond de 20.000 toeren p / m. Let op met goedkopere modellen onder de 20. 000 p/m.

Schaafbladen

Het materiaal van de schaafbladen is zeer belangrijk en bepaalt de kwaliteit. We raden schaafbladen van staal of hardmetaal met een titanium coating aan. Let ook op restanten van nagels. Als je een stuk hout schaaft waar nog een nagel in zit kunnen de bladen in no time beschadigd zijn.

Accu of op netstroom

We raden altijd aan om een schaafmachine te gebruiken met snoer dus één die op netstroom werkt. Deze zijn krachtiger en je kan er langdurig mee werken.

 

schaven

Accessoires

Soms zitten er schaafbladen bij inbegrepen maar ook sleutels om de schaafbladen los te schroeven. Kijk ook na of er een veiligheidsbril of gehoorbescherming bij het apparaat zit inbegrepen.

Stofzuigzak

Omdat je veel met hout werkt is het ook handig als je schaafmachine de optie heeft om een stofzuigzak aan te sluiten. Dit is aangenamer.

Prijs

Accu schaafmachines kosten al snel het 3 dubbele van gewone schaafmachines met snoer. Een degelijke schaafmachine kost al gauw 80 euro. Schaafmachines onder de 50 euro kunnen we niet adviseren.

TIP: Tijdens het bewerken van hout doe je altijd een veiligheidsbril aan. Als je dit niet doet kan er zaagmeel of stof in je ogen terechtkomen. Verder raden we gehoorbescherming aan want schaven kan al snel veel lawaai maken.

Meest gestelde vragen over schaafmachines [FAQ]

Het best is gewoon om een schaafmachine op netstroom te kiezen. Je kan er langdurige houtklussen mee uitvoeren en ze zijn meestal ook krachtiger dan accu schaafmachines. Let altijd goed op dat je nooit met je schaafmachine over de stroomkabel schaaft.

Een degelijke schaafmachine vind je vanaf 80 €. Goedkopere modellen zijn niet aanbevolen. Duurzame professionele schaafmachines voor veelvuldig dagelijks gebruik kosten als snel boven de 500 euro.