Skip to main content

Haakse slijper Test 2023

 

 

De beste haakse slijpmachine voor ieders budget

 

Haakse slijper vergelijken

Bosch Professional GWS 22-230 JH

High End

 

slijptol kiezen

Makita 9558NBRZ

Mid Range

 

haakse slijpmachine kopen

FERM AGM1087

Budget

 

 

haakse slijpers

Meestal is de keuze aan haakse slijpers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor haakse slijpers

✅ Betrouwbare partner

De beste haakse slijpers vind je hier

Een haakse slijper of haakse slijpmachine doet met steen en metaal wat een cirkelzaag met hout doet. Je kan er makkelijk mee afbramen, slijpen maar ook roest verwijderen zijn mogelijk met een haakse slijper. De meeste modellen werken op elektriciteit en zijn verkrijgbaar in 2 types: netstroom of op accu. Als je grove werken wil uitvoeren kies je best een haakse slijpmachine met een hoog vermogen of toerental. Voor sporadische kluswerken bij je thuis heb je al voldoende met 750 watt.

Haakse slijpmachines zijn handgereedschappen waarmee kan worden geslepen, gepolijst, gezaagd, geslepen en schoongemaakt, afhankelijk van het gebruikte blad of hulpstuk. Bovendien zijn deze gereedschappen zeer geschikt voor vele materialen te bewerken waaronder tegels, steen, metaal, beton en baksteen. Dit maakt ze tot een nuttige aanvulling op de gereedschapskist van elke doe-het-zelver die met metaal werkt of tegels wil installeren.

Over het algemeen is de versie met snoer iets krachtiger, maar je moet dan wel een stopcontact hebben. Wat de afmetingen betreft, zullen de meeste doe-het-zelvers voldoende hebben met een diameter van 115mm en 125mm. Als je werkt aan zeer grote of moeilijke projecten heb je gauw een diameter van 230 mm nodig

Op deze pagina bespreken we alles over haakse slijpers, wat een haakse slijper is, hoe het werkt en alle voordelen van een haakse slijpmachine kan je terugvinden op deze pagina. Verder vindt u een TOP 10 haakse slijpers terug. Zo heeft u een overzichtelijk beeld wat de beste producten zijn binnen deze categorie. Om je nog meer te helpen hebben we een koopgids samengesteld met de specificaties waar je zeker op moet letten voor je over gaat tot de aankoop.

TOP 10 Haakse slijpers

Model Review
1 DeWalt DWE4075 bol DeWalt DWE4075

95.33%

“Deze duurzame slijper is gemaakt van hoge kwaliteit en het is handig in gebruik.”

ReviewPrijs
2 BLACK+DECKER BEG110-QS BLACK+DECKER BEG110-QS

94.17%

“Deze compacte haakse slijper voldoet de verwachtingen en het is makkelijk te gebruiken.”

ReviewPrijs
3 Makita 9558NBRZ Makita 9558NBRZ

94.5%

“Deze kleine handzame haakse slijper is ideaal voor uw klusjes te doen.”

ReviewPrijs
4 FERM AGM1087 FERM AGM1087

95.33%

“Geschikt voor licht tot middelzwaar slijp- en schuurwerk. Betrouwbaar apparaat.”

ReviewPrijs
5 VONROC S2_AG501DC VONROC S2_AG501DC

93.5%

“Deze haakse slijper is handig in gebruik! Zonder kabel gedoe meer!”

ReviewPrijs
6 Powerplus POWXB20050 Powerplus POWXB20050

90.67%

“Geweldige haakse slijper, compact en de accu gaat goed mee.”

ReviewPrijs
7 Bosch Professional GWS 22-230 JH Bosch Professional GWS 22-230 JH

95.17%

“Degelijke en handzame machine, voor een langere duurzaamheid.”

ReviewPrijs
8 Makita GA5030 Makita GA5030

94.67%

“Mooi en handzaam apparaat. Verder doet het goed zowel op de prijs als kwaliteit!”

ReviewPrijs
9 FERM AGM1086 FERM AGM1086

93.17%

“Handige apparaat aan een scherpe prijs maar niet voor intensief gebruik.”

ReviewPrijs
10 Bosch Professional GWS 880 Bosch Professional GWS 880

94.5%

“Haakse slijper werkt goed, Ligt goed in de hand waardoor die makkelijk hanteerbaar is. Werkt snel.”

ReviewPrijs

 

Wat is een haakse slijper?

 

Waarom een haakse slijper kopen?

Als je steen of metaal eenvoudig wil slijpen of zagen dan is een haakse slijper de beste keuze. Een haakse slijper is de oplossing voor grove werkzaamheden en je kan ze voornamelijk terugvinden in de bouw. Natuurlijk zijn er nog andere mogelijkheden zoals het afbramen van steen en metalen en het slijpen van diepe sleuven.

Voordelen van een haakse slijper

✅ Voor het afbramen van steen

✅ Het slijpen van materialen

✅ Roest verwijderen

✅ Beschikbaar in 3 maten

✅ Tegels en klinkers op maat maken

✅ Netstroom of accu

✅ Veilige beschermkap

✅ Perfect voor metalen buizen door te zagen

✅ Handgrepen met voldoende grip

✅ Prijzen vallen goed mee

Makita 9558NBRZ
Powerplus POWXB20050
Bosch Professional GWS 22-230 JH

 

welk gereedschap metaal slijpen

Hoe werkt een haakse slijper?

Een haakse slijper ook wel gekend als een slijptol of flex is een elektrisch handgereedschap om metaal, steen of hout te bewerken. Een haakse slijper wordt voornamelijk gebruikt voor het slijpen van metaal of steen. Een haakse slijper kan ook gebruikt worden om te polijsten. Een slijptol kan worden aangedreven door benzine, elektriciteit of perslucht. Als je in de bouw werkt dan weet je dat een slijptol of haakse slijper onmisbaar is. Voornamelijk voor het grovere werk zoals het doorslijpen van buizen of betonijzer.

Een haakse slijper maakt gebruik van wisselbare schijven die op een hoog toerental het oppervlakte schuren. Een haakse slijper is verkrijgbaar in 3 maten namelijk 115mm, 125mm en 230mm. Voor eenvoudige slijpwerken en thuisgebruik is een haakse slijper van 115mm tot 125mm ruim voldoende. Voor grote werkzaamheden is een haakse slijper van 230mm zeer geschikt.

Typische kenmerken van een slijptol zijn een verstelbare beschermkap en een zijhandgreep voor bediening met twee handen. Een haakse slijper heeft grote lagers om zijdelingse krachten op te vangen die tijdens het zagen of slijpen ontstaan. Er zijn verschillende soorten schijven die voor verschillende materialen en toepassingen gebruikt kunnen worden. Zo zijn er doorslijpschijven met een diamantblad, normale doorslijpschijven, slijpstenen, schuurschijven, staalborstelwielen en polijstpads.

Een haakse slijper produceert redelijk veel lawaai, gemiddeld van 91 tot 103 dB in onbelaste toestand. Verder maken ze ook vonken tijdens het slijpen. De schijven kunnen ook breken en dit is een gevaar, voornamelijk voor het gezicht en de ogen. Probeer dus altijd een veiligheidsbril te dragen en beschermende kledij zoals geschikte handschoenen tijdens het slijpen.

De bekendste merken zijn Bosch, Makita, Hitachi, ToolMax, Metabo, Powerplus, DeWalt en Black & Decker. Deze merken domineren de Europese markt en zijn zeer geliefd bij gebruikers.

Opgelet! Haakse slijpers mogen nooit gebruikt worden zonder dat hun beschermkap of handgreep is bevestigd. Ze dienen als noodzakelijke veiligheid voorzorgmaatregel. Zorg altijd dat de werkstukken die je bewerkt stevig worden vastgeklemd bijvoorbeeld in een bankschroef.

 

Haakse slijper Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Vooraleer je over gaat tot een aankoop van een haakse slijpmachine is het van belang rekening te houden met de volgende aan aankoopcriteria. Een haakse slijper komt er in alle maten en vormen ook met verschillenden specificaties, hieronder de belangrijkste specificaties waarmee je rekening mee moet houden:

  • Diameter
  • Type slijpschijf
  • Vermogen
  • Toerental
  • Accu of netstroom
  • Prijs
  • Beveiliging
  • Geluidsoverlast

Diameter

Een haakse slijper is verkrijgbaar in 3 formaten namelijk: 115mm, 125mm en 230mm.

Type slijpschijf

Je kan een haakse slijpmachine gebruiken voor verschillende werkzaamheden die uiteraard elk een ander type schijf nodig hebben. De meest gebruikte schijven zijn; doorslijpschijven met of zonder diamantblad, schuurschijven slijpstenen, staalborstelwielen en polijstpads. Je kan deze slijpschijven los bijkopen moesten ze niet standaard meegeleverd zijn. De meeste haakse slijpmachines worden geleverd met meerdere schijven.

Vermogen

Het vermogen begint bij 500-600 Watt, hier kan je simpele polijst werken mee uitvoeren. Het vermogen kan uitlopen tot 3000 Watt voor de krachtigste modellen. Haakslijpers op netstroom zijn altijd krachtiger dan accu haakslijpers. Als je grove werken wil uitvoeren kan je dus best een slijptol met snoer aanschaffen.

  • Polijsten: 500 Watt
  • Schuren: 1000 Watt
  • Snijden van eenvoudige materialen: 1500 Watt
  • Snijden van zware materialen: 2500 Watt

Toerental

Om hardere materialen door te slijpen heb je al snel een haakse slijper nodig met een toerental tussen de 5000 en 7000 toeren / minuut. Voor polijstwerken volstaat 2000 toeren per minuut. Afhankelijk van het materiaal heb je een hoger toerental nodig.

Accu of netstroom

Als je graag compact en op moeilijk bereikbare plaatsen wil slijpen dan is een haakse slijper op accu de betere oplossing. Je kan ze beter manoeuvreren en ze zijn lichter qua gewicht. Het nadeel is dat ze minder krachtig zijn als haakse slijper met een snoer aangesloten op netstroom. Met een flex op netstroom kan je eindeloos blijven doorwerken.

Geluidsoverlast

Een haakse slijper maakt behoorlijk veel geluid ongeveer 91 tot 103 dB in onbelaste toestand. Gebruik altijd gehoorbescherming als je gaat werken met een haakse slijper.

Opgelet! Een haakse slijper produceert al snel 103 dB in onbelaste toestand. Vandaar dus dat gehoor bescherming altijd wordt aanbevolen bij het gebruik ervan.

 

haakse slijpmachine kopen
TIP: Het vermogen van je haakse slijper is een belangrijke specificatie waar je zeker op moet letten bij de aankoop. Voor simpele polijst werken volstaat 500 Watt. Voor schuren heb je al snel 1000 Watt nodig. Voor het snijden van eenvoudige materialen heb je minimaal 1500 Watt nodig. Als je van plan bent om in zware materialen te slijpen heb je minimum een haakse slijper nodig van 2500 Watt.

Prijs

Degelijke haakse slijpers beginnen bij 50 € die geschikt zijn voor lichte kluswerken en thuisgebruik. Als je echter een professioneel model zoekt zit je al snel aan de 150 – 300 €.

Beveiliging

Een haakse slijper is een krachtige slijp apparaat met een risico tot verwonding bij verkeerd gebruik. Zorg zeker dat je slijper de volgende veiligheid eigenschappen heeft als je zeker wilt zijn van je zaak.

Asblokkering: Met deze beveiliging wissel je snel en veilig je schijf.

Herstart beveiliging: Deze beveiliging is effectief bij stroomuitval. Als je slijper over een herstart beveiliging beschikt zal het apparaat niet zomaar aanschieten zodra de stroom terug in geschakeld is. Je moet de aan en uit knop eerst terug inschakelen voordat de haakse slijper terug in werking treedt.

Schijfrem: Dankzij deze mechanische rem zal de slijpschijf direct tot stilstand komen na het uitschakelen. Als je haakse slijper niet over deze beveiliging beschikt zal de slijpschijf nog even na blijven draaien:

Softstart: De slijpschijf begint zachtjes te draaien voordat het op volledig snelheid komt. Dit verkleint het risico dat de slijpschijf afketst op je werkstuk.

Houd het apparaat altijd uit de buurt van kinderen!

Meest gestelde vragen over haakse slijpers (FAQ)

Als je tegels wil slijpen raden we een haakse slijper van 230 mm aan.

Je kan metalen en stenen objecten afbramen, slijpen, snijden, schuren en polijsten. In de bouw wordt een haakse slijper voornamelijk gebruikt voor metalen buizen doormidden te slijpen. Een haakse slijper is zelfs multifunctioneel, je kan er zelfs roest mee verwijderen.

Dit hangt ervan af welke werkzaamheden je wil uitvoeren. Voor lichtere kluswerken volstaat 750 Watt. Als je grover werk wil doen zoals het slijpen van metaal en beton dan heb je snel een 2500 Watt nodig. Het vermogen dat je nodig hebt hangt voornamelijk af van het materiaal waarin je wil snijden.

Voor zwaarder werk kies je een haakse slijper met tenminste 5000 – 7000 toeren per minuut.