Skip to main content

Freesmachine Test 2023

 

 

De beste verticale freesmachine voor ieders budget

 

Bovenfreesmachine

Makita RP1110C

High End

Bovenfrees

Bosch POF 1400 ACE

Mid Range

makita Bovenfrees

Makita RP0900

Budget

 

freesmachine thuisgebruik

Meestal is de keuze aan freesmachines zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zul je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.

✅ Uitgebreid consumentenonderzoek

✅ De beste freesmachines

✅ Reageer en geef jouw feedback

✅ Informatief referentiepunt voor freesmachines

✅ Betrouwbare partners

 

De beste freesmachines vind je hier

Als jij van plan bent om voornamelijk hout, metaal of aluminium te bewerken dan is een freesmachine onmisbaar. Tegenwoordig kan je niet meer zonder een freesmachine. Met een freesmachine kan je eenvoudig sleuven, profielranden maken maar ook strakke lijnen boren en kopse kanten polijsten.

Een freesmachine is robuust en krachtig en vereenvoudigt jouw toepassingen. Op deze pagina bespreken we de verschillende freesmachines, de voor en nadelen en alle specificaties waar je op moet letten tijdens de aankoop van een freesmachine.

Het zoeken naar de juiste freesmachine is een lastige klus. Op deze pagina vind je voornamelijk bovenfreesmachines, deze zijn het populairste en meestal voldoende voor de meeste bewerkingen. Er zijn echter nog verschillende andere soorten vreesmachines. Zo heb je kantenfrezen, en muurfrezen. Verder zijn er 3 verschillende types zo heb je verticale, horizontale en universele freesmachines.

Omdat er zoveel aanbod aan frezen is kan het zoeken naar de juiste frees een lastige klus zijn. Altijdklussen.nl heeft een consumenten onderzoek gedaan op een groot aantal verticale freesmachines.

Samen met specificaties en prijzen hebben we zo een goed beeld gekregen welke nu echt de beste freesmachines zijn. Bovenaan deze pagina vind je de beste verticale freesmachine voor iedere prijsklasse. Als je nog meer keuze wilt check dan zeker onze TOP 10 hieronder voor de beste freesmachines die op dit moment te verkrijgen zijn.

TIP: Over het algemeen zal je met een bovenfrees als u hout freest altijd tegen de draairichting in frezen. Dit zorgt ervoor dat u meer grip heeft op het werkstuk.

Verticale Freesmachine TOP 10

Model Review
1 Güde OF 1200 Güde OF 1200

94.17%

“Het apparaat doet wat het moet en doet het best goed!”

ReviewPrijs
2 Silverline 955292 Silverline 955292

92.67%

“Uitstekend hulpmiddel voor doe-het-zelf, het doet alles wat men verwacht. Genoeg kracht voor al uw kluswerk.”

ReviewPrijs
3 Dremel Profielfreeshulpstuk 335 Dremel Profielfreeshulpstuk 335

94.33%

“Degelijk handelbaar apparaat voor de fijnere klusjes!”

ReviewPrijs
4 Makita RP1110C Makita RP1110C

94.33%

“Machine met een hoog en gemakkelijk vermogen, goed te bedienen.”

ReviewPrijs
5 FERM PRM1015 FERM PRM1015

86.83%

” Klein en handig motor is sterk genoeg voor lichtere halfzwaar werk.”

ReviewPrijs
6 Bosch POF 1400 ACE Bosch POF 1400 ACE

93.17%

“Een beste bovenfreesmachine. Prijs kwaliteitsverhouding is goed.”

ReviewPrijs
7 RSS BFRSS-0001 RSS BFRSS-0001

89.67%

“Een veilige comfortabele freesmachine die je kluswerken probleemloos kan verfijnen.”

ReviewPrijs
8 DeWalt DW615 DeWalt DW615

92.83%

“Degelijk kwaliteitsfrees war we weer jaren mee vooruit kunnen.”

ReviewPrijs
9 Makita RP0900 Makita RP0900

93.67%

“Doet wat je van het merk Makita kunt verwachten. Sterke en degelijke machine.”

ReviewPrijs
10 Holzmann OBF1200 Holzmann OBF1200

91.17%

“Deze freesmachine voldoet aan de verwachtingen van de gebruikers.”

ReviewPrijs

 

Wat is een freesmachine?

 

Waarom een freesmachine kopen?

Als jij veel hout bewerkt of stukken metaal dan weet je dat een freesmachine gewoonweg onmisbaar is. Je kan er makkelijk profielen en sleuven in frezen maar ook precieze boringen zijn mogelijk met een freesmachine.

Freesmachines vind je altijd terug in een schrijnwerkerij of metaalverwerkingsbedrijf. Ook bij de doe-het-zelvers staat meestal een freesmachine zo kan je nauwkeurig en precies de juiste gaten boren. Het is mogelijk om metaal, aluminium, steen, gips, hout en kunststof te bewerken met een freesmachine. Hieronder alle voordelen van een freesmachine:

Voordelen van een freesmachine

✅ Groeven maken

✅ Polijsten

✅ Uitsparingen maken

✅ Sleuven maken

✅ Profiel randen maken

✅ Zeer stevig

✅ Hoge kwaliteit

✅ Vormen die niet mogelijk zijn met boren

Nadelen van een freesmachine

Soms krijg je een afwijking in de diepte instelling. Verder heeft het toestel meestal geen ingebouwde verlichting. Een bovenfrees kost al snel 100 euro. Verder zijn de meegeleverde frezen niet altijd van hoge kwaliteit.

Bosch POF 1400 ACE
TIP: Tijdens het frezen ontstaat er door de wrijving hitte. Om deze reden gebruiken we gepaste snijolie. Het heeft een koelende en beschermende werking. Metaal wordt vaak met koelvloeistof gekoeld. Kunststof wordt meestal met perslucht gekoeld.

 

beste verticale freesmachine

Hoe werkt een freesmachine?

Een freesmachine ook wel freesbank genoemd is een snel ronddraaiend gereedschap, de frees dat een profiel of vorm uit een stuk materiaal zoals hout, staal, aluminium of andere materialen kan verspanen. Met een freesmachine kan je verschillende vormen in materialen maken die niet mogelijk zijn met bv een boor. Denk aan sleuven, kamers, gaten, kottergaten enz…

Om te frezen maakt de freesmachine gebruik van verschillende type vrezen. Deze zien er een beetje zoals een boorelement uit. Op deze pagina vind je voornamelijk bovenfrezen of verticale freesmachines. Deze maken gebruik van een parallelgeleider waarmee je precies en eenvoudig randen en sleuven kunt maken op kasten, deuren, tafelbladen schilderlijsten.

Er bestaan 3 verschillende soorten freesmachines namelijk: Horizontale freesmachies, verticale freesmachines en universele freesbanken. Het verschil tussen de horizontale en verticale freesmachine is de richting van de spil-as waarin het gereedschap wordt gespannen. Een universele freesbank kan dankzij een verdraaibare knop van de spil-as zowel verticaal als horizontaal worden geplaatst. Het is mogelijk om vanuit verschillende posities te werken.

Het opspangedeelte van het werkstuk heet het bed, hier kan met behulp van T-sleuven of klemmen het werkstuk op worden gespannen. Het bed kan je verplaatsen in 3 richtingen de X-as, Y-as en Z-as. In grote bedrijven maakt met gebruik van volledig CNC computergestuurde freesmachines.

 

Freesmachine Koopgids

 

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Tijdens de selectie van een degelijke verticale freesmachine moet je rekening houden met verschillende eigenschappen. Zo is het vermogen en toerental belangrijk maar ook de diameter en de maximale freesdiepte. Afhankelijk van de toepassingen waarvoor je het wilt gebruiken let je extra op de volgende specificaties:

  • Gebruiksgemak
  • Gewicht
  • Vermogen
  • Toerental
  • Veiligheid
  • Accu of netstroom
  • Softstart
  • Stofafzuiging
  • Spantangdiameter
  • Maximale freesdiepte

Gebruiksgemak

Tijdens het frezen moet het apparaat stevig staan en ook een goede grip in de hand hebben. Tijdens frezen werk je nauwkeurig dus trillingen moeten minimaal beperkt blijven. Ga ook goed na of er een stofafzuiging is zodat je werkstuk niet onder het stof ligt tijdens het frezen van hout.

Gewicht

De meeste bovenfrezen die we bespreken op onze website hebben een gewicht tussen de 3 en 4 kilo. Deze zijn sterk en krachtig. Er bestaan ook lichtere frezen zoals handfrezen.

Vermogen

Zorgt dat de freesmachine altijd een vermogen heeft boven de 1000 Watt. Hoe hoger het vermogen hoe langer je kan frezen zonder dat het apparaat oververhit geraakt.

Toerental

Het is belangrijk om ook naar het toerental van de freesmachine te kijken. De meeste freesmachines hebben een toerental tussen 20.000 en 30.000 p/m. Kies voor een freesmachine met instelbaar toerental.

Veiligheid

Een veilige freesmachine maakt gebruikt van een beschermkap of stofzak.

 

freesmachine vergelijken

Accu of netstroom

We adviseren het gebruik van een boven freesmachine op netstroom met deze kun je veel langer doorwerken en ze zijn ook krachtiger. Het is overigens ook goedkoper zonder accu’s.

Softstart

De freesmachine begint langzaam te frezen en gaat pas sneller nadat je even bezig bent. Zo kan je nauwkeuriger werken en zal je werkstuk niet snel losschieten als je eenmaal bezig bent.

Stofafzuiging

Ga ook nu of de freesmachine die je wilt kopen over een stofafzuiging beschikt. Zo kan je het aansluiten op een afzuiging en dit is min of meer onmisbaar als je veel gebruik wilt maken van een freesmachine.

Spantangdiameter

De frees diameter is ook van groot belang, hoe groter de diameter hoe meer taken je ermee kan uitvoeren.

Maximale freesdiepte

Net zoals de freesdiameter is ook de freesdiepte van groot belang, hoe groter de freesdiepte hoe meer taken ermee kunnen worden uitgevoerd.

TIP: Als je veel met hout werkt is een freesmachine gewoon de beste investering die je kan doen. Gaten, profielen, sleuven randen het vereenvoudigt al deze toepassingen.

Meest gestelde vragen over freesmachines [FAQ]

We raden aan snijolie te gebruiken tijdens het frezen van metaal. Dit helpt het materiaal met afkoelen maar verminderd ook verdamping en beschermt het werkstuk.

We adviseren een freesmachine van minimaal 1000 Watt voor de beste resultaten.

Een degelijke verticale freesmachine voor thuisgebruik kost al gauw 100 euro. Professionele freesmachine kosten al snel boven de 500 euro.