Boorhamer Test 2023
De beste boorhamer vind je hier
Overzicht
Hieronder kan je al direct de beste boorhamer voor iedere prijsklasse terugvinden, met deze kan je zeker niet misslaan.
De beste boorhamer voor ieders Budget
Meestal is de keuze aan boorhamers zo groot dat je letterlijk verdrinkt in het aanbod, vandaar dus onze keuze om de 3 winnaars voor iedere prijsklasse bovenaan onze website uit te lichten. Buiten deze 3 prijsklasse zal je ook nog populaire alternatieven vinden die we verder op deze pagina bespreken.
✅ Uitgebreid consumentenonderzoek
✅ We hebben de modellen zelf geanalyseerd en getest
✅ Reageer en geef jouw feedback
✅ Informatief referentiepunt voor boorhamers
✅ Betrouwbare partners
De beste boorhamer vind je hier
Zoek jij de ideale boor voor gaten te boren in beton? Zoek dan niet verder op deze pagina bespreken we alles over boorhamers! Wat een boorhamer is, hoe het werkt maar ook het verschil tussen een boorhamer met kabel (snoer) en een draadloze boorhamer die op batterijen werkt. Dit is het referentiepunt voor boorhamers. Wij hebben de beste boorhamers geselecteerd en een volwaardige TOP 10 samengesteld zodat jij kan kiezen welke boorhamer het best bij je past. Een boorhamer is gemaakt voor het boren van beton.
Als jij sloop en beitelwerk uitvoert dan weet je dat een boorhamer één van de meest veelzijdige gereedschappen is die je maar kan hebben in de bouw.
Boorhamer TOP 10
Voor de volledige lijst van boorhamers check ons overzicht: Klik hier.
Wat is een boorhamer?
Waarom een boorhamer kopen?
Boorhamers worden het meest gebruikt bij het boren van doorlopende gaten in muren van beton en metselwerk. De hamerende werking helpt bij het openbreken van het metselwerk, waarna het wordt verwijderd door de boorgroeven. Een boorhamer is in principe het zware broertje van een klopboormachine. Lees hier het verschil tussen een klopboor en een boorhamer.
De voordelen van een boorhamer
✅ Zeer krachtig gereedschap
✅ Veelvuldig gebruik
✅ Gaten boren met een grote diameter
✅ Ideaal voor beitelwerkzaamheden
✅ Slopen en Beitelen
- Gevaarlijk
- Duur
- Maakt enorm veel lawaai
- Zwaar
Hoe werkt een boorhamer?
Een boorhamer is een boormachine die zware taken kan uitvoeren zoals het boren en beitelen van steenachtige materialen en word veel in de bouw gebruikt. Boorhamers worden het meest gebruikt bij het boren van doorlopende gaten in muren van beton en metselwerk.
De hamerende werking helpt bij het openbreken van het metselwerk, waarna het wordt verwijderd door de boorgroeven. De klopbeweging van een boorhamer wordt elektro pneumatisch opgewekt hierdoor leveren ze een veel krachtigere hamerslag dan bij een klopboormachine. De gebruiker hoeft niet veel druk op de machine uit te oefenen, wat het werk veel makkelijker maakt dan boren met een klopboormachine. In beton is het altijd aangeraden een boorhamer te gebruiken omdat de slagkracht veel groter is.
Soms zijn boorhamers voorzien met een functie om enkel te hameren (zonder rotatie van de boor), ze worden zo min of meer een drilboor. Boorhamers hebben een olie gevulde versnellingsbak waardoor ze duurzaam kunnen werken ondanks de grote druk en schokken die ze opvangen. Hierdoor zijn ze ideaal in gruis gevulde omgevingen.
Het elektro pneumatische hamermechanisme wordt aangedreven door elektriciteit in plaats van een afzonderlijke luchtcompressor. Boorhamers beschikken over 2 pistons, een aandrijfpiston en een vliegende piston.
Een elektrische motor draait een krukas die de aandrijf piston in een cilinder heen en weer beweegt. De vliegende piston bevindt zich aan het andere uiteinde van dezelfde cilinder. De pistons raken elkaar niet en de luchtdruk in de elektro pneumatische Cilinder zorgt voor een veel efficiëntere overdacht van hamer energie dan in een Klopboormachine.
De meest moderne boorhamers kunnen de hamer en rotatiefuncties afzonderlijk gebruiken of in combinatie, hamermodus, boormodus of beiden. De hamermodus is vergelijkbaar met een drilboor. De Slipkoppeling beschermt de boor tegen wringbeweging die ontstaat wanneer de boor op volle snelheid gestopt wordt.
Boorhamers worden het meest gebruikt bij het boren van doorlopende gaten in muren van beton en metselwerk. De hamerende werking helpt bij het openbreken van het metselwerk, waarna het wordt verwijderd door de boorgroeven.
Hamerboor Koopgids
Waar op letten bij de aankoop?
Vooraleer je over gaat tot een aankoop is het van belang rekening te houden met de volgende aan aankoopcriteria. Een hamerboor komt er in alle vormen en maten en ook met verschillenden specificaties, hieronder de belangrijkste factoren waarmee je rekening mee moet houden.
- Prijs
- Vermogen
- Slagfrequentie
- Toerental
- Merk
- Boorhamer met kabel
- Accu Boorhamer
Prijs
Een boorhamer is een krachtig gereedschap dat meestal gebruikt wordt in ruwe werkomgevingen. Je kan best niet uitsparen bij de aankoop van een boorhamer. Je wilt immers niet dat je boorhamer het begeeft na enkele keren gebruik. Prijzen variëren van 60 tot 1200 euro. De boorhamers met accu kosten al gauw 3 keer zo veel.
Vermogen
Het vermogen bepaalt de kracht van de motor. Je kan best een boorhamer aanschaffen die voldoende kracht heeft, de meeste boorhamers zitten tussen 600 en 1500 Watt. Let er wel op dat de boorhamers met accu een veel minder vermogen hebben. Als je echt veel bouwwerken uitvoert is het verstandig een boorhamer te gebruiken met kabel, tenzij je natuurlijk heel mobiel wilt werken, bijvoorbeeld handig bovenaan op een muur of op plaatsen waar er geen stopcontact zijn. Professionele boorhamers hebben een vermogen van 1000 tot 2000 Watt
Slagfrequentie
Aantal slagen per minuut, uitgedrukt in Joules. Hoe meer slagen per minuut hoe meer vermogen.
Toerental
Een hamerboor heeft een lager toerental dan een accu boormachine. Een toeren tussen de 800 en 1500 toeren per minuut is voldoende voor de meeste werken.
Boorhamer op batterijen
Duurder, compacter, niet zo krachtig en minder vermogen. Het voordeel aan een boorhamer op batterijen is dat je veel mobieler bent en op moeilijk bereikbare plaatsen kan boren in het beton.
Boorhamer met kabel
Hamerboor met kabel
De boorhamers met kabel hebben een groter vermogen zijn beperkt in mobiliteit en ideaal voor ruwe dril werken. Zorg altijd goed dat je boort met de kabel achter je, je wilt immers niet in de stroomkabel boren, dit kan kortsluiting veroorzaken en in sommige gevallen tot elektrocutie.
Een boorhamer veilig gebruiken
✅ Controleer altijd of de boor of dril goed vastzit.
✅ Boor met het Elektriciteitssnoer achter je.
✅ Draag veiligheidskledij zoals veiligheidsschoenen, bril en helm.
Meest gestelde vragen over boorhamers (FAQ)
De hamerfunctie van een boorhamer is veel krachtiger dan een klopboormachine. Als je harde materialen wilt slopen zoals beton kan je best een hamerboor gebruiken. Een klopboormachine wordt vaker gebruikt als je gewoon een gat wilt boren bijvoorbeeld in hout, metaal of beton. Een hamerboor zou het materiaal sneller beschadigen als bij een klopboormachine. Als je van plan bent gewone dingen te boren kan je een normale boormachine kopen.